Blog

Waarom het belangrijk is dat katten kopjes geven

19 december 2020

Is jouw kat ineens de vechtersbaas van de wijk? Is hij voortdurend aan het sproeien, krabt hij de krullen van de trap en kan hij vervelend krabben? Dan kan het zo maar zijn dat jouw kat een probleem heeft met het verspreiden van feromonen.

Verspreiding feromonen

Katten verspreiden feromonen om hun territorium af te bakenen. Het zijn territoriale beesten, en alleen door het verspreiden van hun geurtje weten zij wanneer zij in veilig en vertrouwd terrein zijn. Normaal gesproken doet een kat dit wanneer hij zijn kop langs een voorwerp wrijft. De kopjes die een kat aan de mens geeft zijn daarom ook een teken dat een kat zich op zijn gemakt voelt bij iemand.

Problemen

Het kan zijn dat een kat problemen ervaart bij het verspreiden van feromonen. Dit kan worden veroorzaakt door stress of door een ziekte. De verspreiding van feromonen stopt dan. En als gevolg zal je kat ongewenst verdrag gaan vertonen. Hij voelt zich immers niet meer op zijn gemak!

Je kat helpen kalmeren

Gelukkig is er een oplossing voor dit gedrag: de producten van Feliway. Deze producten bootsen de het geruststellende feromoon na. Dit kan je kat helpen kalmeren, bijvoorbeeld wanneer deze naar de dierenarts moet, met de jaarwisseling wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken of in andere stressvolle situaties zoals een verhuizing.

Kunstmatige feromonen

Feliway is dus een kopie van de natuurlijke feromonen van een kat en helpt je kat kalmeren. Deze kunstmatige feromonen worden verspreid via een verdamper. Het zal enige tijd duren voor de verdamper de feromonen voldoende verspreid. Houd daar rekening mee in het gebruik. In het voorbeeld van een verhuizing is het bijvoorbeeld raadzaam de verdamper al enige dagen voor de verhuizing in het nieuwe huis te zetten. Zo zal je kat eerder zich vertrouwd voelen op een nieuwe plek.

Wanneer inzetten?

Er hoeft geen medische noodzaak te zijn om Feliway te gebruiken. Het is een goedje dat helpt om katten meer op hun gemak te laten voelen. Wanneer een kat tekenen van ongemak vertoont, kan het gerust gebruikt worden. Ook wanneer een kat samen woont met andere katten. Wanneer de kat samenwoont met meerdere katten, ontstaan er sociale structuren tussen de katten. Maar soms is er onderlinge spanning tussen de katten, waarvan de oorzaak lastig te achterhalen is. Feliway Friends helpt de onderlinge verhouding tussen de katten in balans te brengen, en zo kan de rust in huis worden hersteld.

Voor meer vragen? Kijk op de website van feliway.

Geef een reactie