Blog

Waarom fleet management?

31 juli 2021

Fleet management ook wel bekend als vlootbeheer of wagenparkbeheer. Het gaat hierbij om het beheer van commerciële motorvoertuigen zoals auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, speciale voertuigen, vorkheftrucks en aanhangwagens. Wagenparkbeheer kan veel complexe beslissingen met zich meebrengen. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden om de onderneming op rolletjes te laten verlopen. Zo moeten niet alleen de juiste voertuigen worden gekozen voor de onderneming, maar ook de bestuurders zijn een belangrijke factor. Dit kan niet alleen geld besparen, maar ook kan dit de efficiënte van uw bedrijf verbeteren en ervoor zorgen dat alle wetten en regels goed worden nageleefd. Met behulp van fleet management krijgt u toegang tot veel data die uw werkprocessen kunnen verbeteren en uw bedrijf laten groeien. De informatie wordt vooral verkregen door de voertuigen te analyseren. Zo worden de locaties, het brandstofverbruik, gereden kilometers en rijstijl eenvoudig bijgehouden. Wanneer u effectief gebruik maakt van fleet management kan dit een flinke impuls geven voor uw onderneming.

Korte termijn voordelen

Voertuig tracking is de basis van fleet management en wordt gedaan met behulp van telematica. Hiermee wordt de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van de voertuigen nagegaan. Zo zorgt fleet management voor een veiligere werkomgeving omdat roekeloos rijgedrag al vroeg wordt geïdentificeerd. Zo kan u al vroegtijdig ingrijpen en zorgen voor trainingen of andere opleidingsmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt het onderhoudsstatus gemonitord wat ervoor zorgt dat uw werknemers alle voertuigen veilig kunnen blijven gebruiken. Dit kan ook een positief effect hebben op de efficiëntie van uw bedrijf en worden de auto’s op tijd gerepareerd of nagekeken. Hierdoor kan u de onderhoudskosten en het brandstofverbruik ook reduceren. Daarnaast kan de klant ook automatisch op de hoogte worden gesteld van hun bestelde goederen en diensten, reserveringen en afspraken. Zo wordt de klanttevredenheid ook verbeterd.

Lange termijn voordelen

Op lange termijn zijn er ook voordelen. Zo kunnen langetermijnprestaties van uw wagenpark worden geanalyseerd. Hier worden de belangrijkste trends per werknemer, per team, per afdeling of volledige park weergeven. Zo kan u ook de verschillende teams en afdelingen van uw onderneming met elkaar vergelijken. Zo kunt u inzien waar het bedrijf gaat groeien of juist achteruitgaat. U kunt hier vervolgens op inspelen bij uw investeringen. De complexiteit van de fleet managementsystemen blijven groeien. Er komen steeds meer ontwikkelingen. Er kan steeds meer informatie worden verzameld en verkregen. Met behulp van deze informatie kunnen steeds meer voorspellingen worden gedaan voor de toekomst. Ook scheelt het heel wat administratief werk voor uw onderneming. Het wordt nu allemaal automatisch bijgehouden en in handige overzichten geplaatst, waardoor u er geen tijd meer aan kwijt bent.

Geef een antwoord