Blog

Ook last van ongewenste gasten in het gazon?  

28 maart 2021

Wordt u er ook zo blij van als het gazon er net en strak bij ligt? Vooral in het voorjaar en in de zomer is het een genot om hier naar te kijken. Grassprieten die uit de grond schieten en een mooie groene deken vormen in de voor- en/of achtertuin. Toch kan het zijn dat er op den duur steeds meer kale plekken in het gazon komen. Heeft u daarnaast ook nog eens last van vogels die meer dan normaal aan het pikken zijn? Grote kans dat u dan last heeft van engerlingen.

Wat zijn engerlingen?

Last van kale plekken in het gazon en kringen waar het gras verdort lijkt? Dan heeft u last van ongewenste gasten en deze gasten zijn ook wel de engerlingen. En ja, de beestjes doen hun naam eer aan. De engerlingen zien er wat eng uit met hun witte C-vormige lichaampje met een grijze kop en bruine pootjes. Ze zijn de larven van een aantal keversoorten, waaronder de Meikever, de Junikever, de Sallandkever, de Rozenkever en de Mestkever. De engerlingen worden meestal zo’n twee tot vier centimeter lang en hebben er zes weken voor nodig om uit hun ei te kruipen. Voornamelijk in de zomer steken ze de kop op. Nadat ze volwassen zijn geworden leggen ze zelf in het najaar eitjes en deze komen in de periode van het voorjaar en de zomer weer uit. Zo herhaalt de cyclus zich jaarlijks. Engerlingen eten dus eigenlijk vanaf de onderkant het gazon kapot en zorgen ervoor dat het gazon (op sommige plekken) een dor aanzicht krijgt.

Hoe kunnen engerlingen bestreden worden?

Ondanks dat we deze ongewenste gasten veelvuldig zien is er wel iets aan te doen. Engerlingen kunnen zowel chemisch als biologisch bestreden worden, waarbij onze voorkeur eigenlijk altijd uitgaat naar biologische bestrijding. Op deze manier schaadt u de flora en fauna niet. De meest gekozen manier om engerlingen biologische te bestrijden is door aaltjes te gebruiken. Aaltjes tegen engerlingen is een gemakkelijk en zeer effectieve manier van bestrijden zonder dat u daar veel tijd en moeite in hoeft te steken. Vooral chemische bestrijdingsmiddelen kunnen best nog eens prijzig zijn maar dat is bij deze manier van engerlingen bestrijden niet het geval. U doet de aaltjes op dezelfde plaats als de engerlingen in uw gazon en de aaltjes zullen de engerlingen van binnenuit uitschakelen zodat uw gazon weer naar behoren kan groeien. Geen kale en dorre plekken meer maar een mooie groene grasmat voor aankomend jaar.

Geef een reactie